Domácí farma

Jak kaktus působí na pokožku?

Od starověku používali Mexičané rozmačkané stonky této rostliny na zlomeniny, výrony a revmatismus. Má se za to, že posiluje imunitní systém, příznivě působí na kardiovaskulární systém, pomáhá vyrovnat se se zažívacími potížemi a působí jednoznačně močopudně.

Střih: Romanova Yu. M.

Kaktusy jsou v zásadě vnímány jako legrační ostnaté okrasné rostliny s funkcí pohlcování elektromagnetického záření.

Přesto tito dávní obyvatelé Ameriky disponují nejen širokou škálou užitných vlastností, ale také širokým uplatněním: krmili například hospodářská zvířata, léčili nemoci, dokonce je používali jako stavební materiál. Kaktusové amulety a talismany jsou v Jižní Americe stále neuvěřitelně žádané.

Kaktus je rostlina z čeledi sukulentních. Dobře akumuluje vodu, takže v suchých podnebích snadno zakořeňuje. Některé odrůdy kaktusů díky vysokému obsahu alkaloidů účinně bojují s bakteriemi a také snižují zánět. A to nejsou všechny pozitivní vlastnosti, které kaktusy mají.

Užitečné vlastnosti kaktusu

Od starověku používali Mexičané rozmačkané stonky této rostliny na zlomeniny, výrony a revmatismus. Má se za to, že posiluje imunitní systém, příznivě působí na kardiovaskulární systém (léčí angínu a arytmii, stimuluje krevní oběh), pomáhá vyrovnat se se zažívacími potížemi a působí jednoznačně močopudně.

Léky na bázi kaktusu se předepisují na neurologické problémy a na rychlé hojení ran. Kaktusové tinktury často zmírňují bolesti hlavy a svalů, nepohodlí během menstruace a plynatost. Šťáva z této rostliny zlepšuje metabolismus, dodává energii a dobře uhasí žízeň.

Existuje názor, že lidé, kteří pravidelně jedí kaktusové plody, mají menší pravděpodobnost, že budou trpět cukrovkou, protože rostlina dokonale reguluje produkci inzulínu v těle. Navíc účinně řeší problémy dutiny ústní, dýchacího ústrojí a dokonce posiluje vlasy.

Blahodárné vlastnosti plodů kaktusu opuncie

Plody opuncie obsahují retinol, téměř všechny vitamíny skupiny B, kyselinu askorbovou, niacin, železo, draslík, zinek a řadu dalších životně důležitých minerálů. Rostlina je také bohatá na silice.

Opuncie fíková je sladká bobule, která má však nízký obsah kalorií, a proto je povolena pro osoby sledující jejich postavu.

Vláknina obsažená v plodech napomáhá správné činnosti střev a železo zvyšuje hemoglobin v krvi. Také díky mědi, která se v opuncii vyskytuje ve velkém množství, se krevní tlak normalizuje.

Přidáním kaktusových plodů do vaší stravy se můžete vyhnout zánětům, kurdějím, nedostatku vitamínů, otokům a stomatitidě.

Kaktus opuncie: prospěšné vlastnosti

Samostatně stojí za zmínku olej z opuncie. Má vynikající účinek na pokožku: zabraňuje vzniku vrásek, reguluje vodní rovnováhu, vyživuje a udržuje normální metabolismus lipidů. Tohoto účinku je dosaženo díky hojnosti nenasycených mastných kyselin (obzvláště cenná je přítomnost Omega 6).

Fytosteroly obsažené v oleji zklidňují, hojí drobné ranky, posilují a tonizují pokožku a také zabraňují alergickým reakcím.

Olej je vhodný i pro jemnou oblast kolem očí, protože aktivuje oběh lymfy a krve. Obecně platí, že semena opuncie jako zdroj tokoferolů inhibují přirozené procesy stárnutí kůže.

Trojúhelníkový kaktus Euphorbia: příznivé vlastnosti

Je známo, že ve starověku se trojúhelníková euphorbia používala k boji proti lišejníkům, bradavicím a mozolům. Mletý kořen tohoto sukulentního ošetřeného hadího kousnutí.

Kaktus účinně čistí vzduch a ničí škodlivé bakterie.

Tím končí výčet prospěšných vlastností trojhranného mléče. Neovlivňuje elektromagnetické záření jako jiné druhy kaktusů, ale produkuje jedovatou šťávu, která vyvolává alergickou reakci.

Rostlinu byste neměli umístit do ložnice. A obecně je třeba s ním být opatrný.

Kaktusový džem: prospěšné vlastnosti

Sladkost plodů opuncie z nich dělá skvělou surovinu pro výrobu zavařenin, džemů a náplní do různých dezertů.

Kromě výše uvedených pozitivních reakcí těla na konzumaci kaktusových plodů mají sladké nálevy ze sukulentů řadu výhod:

  • aktivovat duševní činnost;
  • zlepšit paměť;
  • stimulovat průtok krve do mozku;
  • mají pozitivní vliv na metabolismus;
  • Pomáhají zhubnout, protože zabraňují vstřebávání tuku.

Užitečná je nejen opunciová marmeláda: semena se zpracovávají na mouku a olej, z květů se připravuje léčebný čaj a nať se používají do odvarů doporučovaných lidem s dysfunkcí prostaty.

Kaktusová šťáva: prospěšné vlastnosti

Pokud se vám zdá účinek různých částí kaktusu na lidské tělo nedostatečný, pak je zde několik dalších reakcí, které šťavnatá šťáva vyvolala:

  • úleva od syndromu kocoviny (odstraňuje nevolnost, sucho v ústech a obnovuje chuť k jídlu);
  • protirakovinné (zabraňuje růstu nádorů);
  • ochrana před rozvojem aterosklerózy;
  • prevence nemocí souvisejících s věkem.

Pozornost moderní kosmetologie je nyní přitahována olej ze semen kaktusu opuncie. Olej se stává velmi oblíbeným v péči o pleť z dobrého důvodu. Tento lehký olej, který se velmi rychle hojí a dlouhodobě chrání pokožku, se po staletí používá k léčbě jakýchkoli kožních problémů, od drobných řezných ran až po vážná onemocnění. Olej ze semen opuncie, extrémně bohatý na vitamín E a antioxidanty, je jednou z nejsilnějších a nejluxusnějších složek v produktech péče o pleť proti stárnutí.

V tomto článku si vysvětlíme, co je to opuncie a jak jedinečný olej z opuncie hydratuje, zklidňuje a omlazuje pokožku. Udělejte si 4 minuty na přečtení těchto informací.

Co je to opuncie a odkud pochází kaktusový olej

Opuntia ficus-indica (latinský název) je členem rodiny kaktusů. Rostlina se skládá z tlustých listů, semen, květů (obvykle žluté, červené nebo fialové), kmínků a samozřejmě plodů. Stejně jako ostatní kaktusy mají také ostny. Opuncie pochází z částí USA, Mexika a Jižní Ameriky a daří se jí také v Africe, Austrálii a Středomoří. V čem nejlepší opunciový olej produkty péče o pleť jsou vyráběny v Maroku.

Pěstování kaktusů je zde jednou z hlavních zemědělských činností. Nejčastěji ve stejných družstvech, ve kterých ženy vyrábějí Arganový olej, Zabývají se také získáváním unikátního oleje z kaktusových semen. Při jízdě po dálnici z Casablanky do Marrakechu můžete vidět mnoho polí s kaktusy.

Jak se Opuntia historicky používala?

Po staletí, ovoce kaktusu používá se k hojení kůže a kulinářským účelům. Aztékové jím léčili popáleniny, Číňané oblékali abscesy a domorodí Američané z něj vyráběli sirup na léčbu černého kašle a astmatu. V tradiční mexické medicíně se kaktus používal k léčbě cukrovky a snížení cholesterolu. Mexičané jimi dokonce malovali své domy. Později, navzdory skutečnosti, že olej z opuncie je velmi drahý produkt, stal se oblíbeným pro použití v péče o kůži.

Proč je olej z opuncie tak drahý?

Kaktusové ovoce – Jedná se o dužnaté zdravé jedlé bobule, které mají uvnitř mnoho malých semen. Jeho barva a tvar se liší v závislosti na odrůdě. Nejužitečnější jsou červené plody. Ze semen plodů se lisuje olej. Přestože plody opuncie obsahují v průměru 150-300 semen každý, semena samotná jsou drobná a obsahují přibližně 5 % oleje. Je potřeba přibližně 10000 XNUMX semenna výrobu pouhého 1 litru oleje a asi 4 dny. Základ ceny tedy zahrnuje mzdové a časové náklady na výrobu másla. Ale stojí to za to! Nejprve se tato malá semena oddělí od dužiny vodou, poté se suší a teprve poté se lisováním za studena získá olej.

Varování! Levný kaktusový olej najdete na otevřených prostranstvích obchodů. Upřesněte! Může to být macerát (nálev z listů nebo plodů kaktusu v základovém oleji). Pak bude účinek oleje nižší. Pravý kaktusový olej ze semen plodu kaktusu opuncie Má žlutou až zelenou barvu a výraznou bylinnou olejovou vůni.

Odborníci na péči o pleť oni sami jsou při používání tohoto unikátního produktu na vlastní kůži velmi nadšení. Olej z opuncie redukuje jemné linky, pomáhá předcházet předčasné tvorbě vrásek, tmavé kruhy pod očima, zklidňuje zarudnutí, pomáhá ke krásnému opálení, vyrovnává barvu a strukturu pokožky obličeje.

Množství vitamínu Eobsažený v oleji ze semen opuncie je nejvyšší ze všech kosmetických olejů. Vyšší než v arganovém oleji, 3krát. Olej ze semen opuncie má také velmi vysoký obsah kyseliny linolové (esenciální mastná kyselina), u které bylo prokázáno, že zesvětluje hyperpigmentaci způsobenou sluncem, chrání vodní rovnováhu pokožky a hydratuje.

Další užitečné složky v oleji jsou: Vitamín K, který pomáhá vyrovnat tón pleti, redukovat žilky a poškozené kapiláry, a Zinek, který pomáhá snižovat zarudnutí a záněty způsobené akné a snižuje sekreci kožního mazu. Také vysoký obsah fytosterolů, zejména beta-sitosterolu, který poskytuje antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Kombinace fytosterolů a přírodních esenciálních mastných kyselin působí dobře na omlazení pokožky a podporuje ji produkci nového kolagenu.

Složky oleje, díky kterým je tak účinný.

Všechny rostlinné oleje obsahují esenciální mastné kyseliny (EFA). Když pokožka nedostává dostatek esenciálních mastných kyselin, její bariéra se rozpadne a my skončíme se suchou, podrážděnou a mdlou pokožkou. Ze všech olejů na kosmetickém trhu obsahuje opuncie nejvyšší procento (88 %) nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro podporu zdravé tvorby kožních buněk. Obsahuje také nejvyšší hladinu tokoferolu neboli vitaminu E, který pokožku chrání a pomáhá jí udržet vlhkost.

Složení oleje obsahuje 60.5 % kyseliny linolové – omega 6 EFA, který okamžitě vyživuje a regeneruje. Kyselina linolová posiluje bariéru naší pokožky a umožňuje jí lépe udržet vlhkost. Někdy označovaná jako vitamín F, tato mastná kyselina bojuje proti zánětům, hojí akné a pomáhá zjemňovat pokožku. Může dokonce pomoci léčit opary a drobné popáleniny.

Dále, v oleji 20.6% kyselina olejová. Tato mastná kyselina, která se nachází také v avokádu, mandlovém oleji a olivovém oleji, pomáhá dalším prospěšným složkám snadněji proniknout do pokožky.

13.9% kyselina palmitová má antioxidační a hojivé vlastnosti a může dokonce pomoci při dermatitidě a ekzému. Tato kyselina se nachází v naší kůži, ale její množství se postupem času s věkem snižuje.

Tokoferoly (vitamín E). Olej z opuncie obsahuje téměř o 150 % více vitamínu E než arganový olej. Tento přírodní antioxidant působí jako lapač volných radikálů a brání jim v poškození pokožky. Vitamin E má silné protizánětlivé vlastnosti, napomáhá rychlejšímu hojení ran a obnově pokožky po poškození způsobeném ultrafialovými paprsky a znečištěním životního prostředí. Vitamin E, zatímco hydratuje pokožku, zabraňuje další ztrátě vody. To pomáhá redukovat výskyt vrásek. Tokoferoly chrání kožní buňky, které tvoří kolagen a elastin (protein, který pomáhá pokožce držet tvar), což může pomoci snížit jizvy po akné. Přečtěte si více o výhodách vitamínu E pro pokožku.

Fytosteroly. Tato složka oleje pomáhá pokožce zadržovat vlhkost a také pomáhá při produkci kolagenu, udržuje naši pokožku mladistvou a hebkou a zcela eliminuje projevy stárnutí, což je již prokázáno.

Polyfenoly. Stejně jako tokoferoly jsou také lapači volných radikálů. Polyfenoly předcházejí a léčí poškození sluncem a zvládají zarudnutí a podráždění.

A tento cenný olej obsahuje vitamín K, který bojuje s tmavými skvrnami pod očima, bělí pokožku a podporuje pružnost pokožky.

Co mohu očekávat od používání oleje na kůži?

Olej ze semen plodu kaktusu opuncie se používá na pokožku obličeje a těla, na vlasy a nehty. Ideální je aplikovat ráno a večer po 1 kapce na pokožku obličeje včetně očních víček a nehtovou kůžičku.. Olej dokonale proniká do pokožky a má silný regenerační účinek. Výsledky, které jsou patrné v procesu používání oleje:

  • Obnovení elasticity a vyhlazení pokožky.
  • Zachování a obnovení jednotné a zdravé pleti
  • Jemnější, hebčí a hydratovaná pokožka
  • Stahujte póry a zabraňte vzniku akné
  • Snížení výskytu tmavých kruhů pod očima
  • Snížení výskytu jemných vrásek
  • Prevence předčasné tvorby vrásek
  • Zdravé nehty bez delaminace.
  • Zdravé a hydratované vlasy a pokožka hlavy.

Opunciový kaktusový olej ze semen pro všechny typy pokožky a vlasů. Gifts of Morocco vám nabízí víceúčelové výhody jedné láhve opunciového oleje Olej, který si u nás můžete zakoupit, je prémiový olej z opuncie – čistý a přírodní produkt. Pro vaše pohodlí je k dispozici objem 30 ml s dávkovačem a 15 ml s pipetou.

Abychom to shrnuli, výhody oleje ze semen opuncie:

1. Rychle se vstřebává kůží. Esenciální mastné kyseliny obsažené v oleji, zejména jeho vysoký obsah kyseliny linolové, umožňují jeho rychlé vstřebávání pokožkou. Proniká hluboko, aniž by zanechával mastný zbytek.

2. Obnovuje elasticitu a pleť. Vysoká antioxidační aktivita stimuluje obnovu buněk a zanechává pokožku svěží. Tento olej redukuje zarudnutí a hyperpigmentaci.

3. Hydratuje, zjemňuje a vyživuje pokožku. Tento olej intenzivně hydratuje pokožku a je vhodný pro všechny typy pleti, ale zvláště dobře funguje na suchou, zralou pleť. Vysoký obsah kyseliny linolové zvláčňuje i tu nejsušší pokožku. Nenajdete jiný olej, který zjemní pokožku.

4. Stahuje póry. Esenciální mastné kyseliny obsažené v oleji ze semen opuncie udržují kolagen ve vaší pokožce, který vyrovnává vaše póry.

5. Odstraňuje stařecké skvrny. Vyrovnává tón pleti. Tento olej nemá konkurenci ve své schopnosti rozjasnit pleť a zbavit se tmavých skvrn. Vitamin K pomáhá zesvětlit tmavé kruhy pod očima a minimalizovat cévní červené linky.

6. Zpomaluje proces stárnutí pokožky. Obsahuje nejvyšší hladiny Betelainů (ve vodě rozpustný antioxidant se silným účinkem proti stárnutí) od všech známých výrobců, jako je granátové jablko, borůvka a červená řepa.

7. Zabraňuje vzniku vrásek. Kaktusový olej má obrovský obsah vitamínu E, 895 mg na kg (o 150 % více než arganový olej). Vitamin E je lapač volných radikálů a zvyšuje obnovu buněk. Vysoký obsah mastných kyselin redukuje vrásky a dodává pevnost ničením volných radikálů.

8. Olej neucpává pokožku. Díky vysokému (60%) procentu kyseliny linolové a nízkému (20%) procentu kyseliny olejové je tento olej zcela nekomedogenní a znamená to, že nebude ucpávat póry.

9. Skvělé pro citlivou pokožku. Tento olej nezpůsobuje podráždění, hloubkově vyživuje a zklidňuje záněty.

Vaše volba je vždy na vás, milí hosté našich stránek. Rozhodli jsme se už dávno. Olej ze semen kaktusu opuncie nakupujeme z továrny v Maroku a nabízíme vám to nejlepší, co sami používáme.

Naše stránky představují jak čistý kaktusový olej, tak produkty vyrobené na jeho bázi. Sérum pro péči o pleť kolem očí obsahuje kaktusový olej a arganový olej. Šampon s kaktusovým olejem nejen chrání vaše vlasy před negativními vlivy, ale také obnovuje poškozené kořínky. Peeling s kaktusovým olejem čistí pokožku a eliminuje loupání. Tělové mléko s kaktusovým olejem udrží vlhkost ve vaší pokožce.

Kolik a jak skladovat olej ze semen kaktusu opuncie

Podle studie provedené na podzim roku 2020 v Regionálním centru pro zemědělský výzkum v Marrákeši (Národní institut pro zemědělský výzkum (INRA Maroko)) s názvem: „Oxidační stabilita za různých podmínek skladování a detekce padělání oleje ze semen opuncie ” opunciový olej je nejlepší skladovat v chladu při teplotě do 4°C. Poté si plně zachová své blahodárné vlastnosti po dobu 18 měsíců. Mělo by být chráněno před přímým slunečním zářením a vystavením vzduchu. Náš olej „Gifts of Marocco“ v ​​tmavé lahvičce tyto požadavky plně splňuje. Za jiných podmínek skladování se olej rychleji kazí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button