Co zlepšuje ricinový olej?
Ricinový olej (ricinový olej) je cenný rostlinný tuk, který se získává lisováním semen ricinového bobu. Používá se ve farmacii, kosmetologii, lidovém i tradičním léčitelství jako zdroj tělu prospěšných látek. Druhy ricinového oleje, jeho složení, způsoby použití, stejně jako výhody a poškození těla budou podrobně popsány v tomto článku.
Druhy ricinového oleje: který koupit?
- Plní se do nádob z tmavého skla.
- Obsah v lahvičce je mastný, neviskózní, bez zákalu.
- Neobsahuje žádné konzervační látky ani jiné umělé přísady.
- Barva: transparentní, světle žlutá.
- Vůně je charakteristická a svěží.
- Chuť bez hořkosti.
Důležité! Při nákupu ricinového oleje věnujte pozornost způsobu použití uvedenému na etiketě nebo obalu. Olej pro perorální podání musí mít odpovídající nápis. Výrobek je určen výhradně pro vnější použití a neměl by být požíván.
Příznivé složení ricinového oleje
Ricinový olej je produkt s vysokou biologickou hodnotou, zdroj esenciálních mastných kyselin a dalších přírodních prvků nezbytných pro udržení zdraví a mládí organismu.
- Kyselina ricinolejová (90%).Jedná se o vyšší nenasycenou mastnou kyselinu patřící do skupiny Omega-9, která má na organismus analgetický a protizánětlivý účinek.
- Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, který snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, aterosklerotického poškození, kognitivních poruch a má omlazující a regenerační účinek na kůži, vlasy a nehty.
- Kyselina palmitová, stearová, olejová a další pro tělo životně důležité.
Ricinový olej: výhody a poškození těla
Olej extrahovaný ze semen skočec je již dlouho známý pro své jedinečné prospěšné vlastnosti a je široce používán v medicíně a kosmetologii. Dá se zařadit do každodenní sebepéče pro ženy i muže jako samostatný přípravek nebo jako součást různých kosmetických směsí.
K pročištění střev. V lidovém i tradičním léčitelství se známý ricinový olej používá jako lék na zácpu. Podporuje tvorbu kyseliny ricinolejové ve střevech, což způsobuje reflexní zvýšení peristaltiky. Stačí vypít 1-2 lžíce ricinového oleje a po 5-6 hodinách se dostaví projímavý účinek. Ricinový olej byste však neměli užívat perorálně déle než 3 dny po sobě, při delším užívání se může rozvinout atonie (oslabení tonusu) střev;
Výhody pro pleť a obličej. Ricinový olej díky vysokému obsahu zdravých mastných kyselin hloubkově hydratuje pokožku, dodává jí jemnost a hedvábnost, bojuje proti akné, akné a jemným vráskám. Kyselina ricinolejová v oleji pomáhá snižovat záněty a zarudnutí, což je užitečné zejména při léčbě akné a dalších kožních onemocnění. Kromě toho je použití ricinového oleje účinné při léčbě různých kožních lézí: jizvy, rány, popáleniny, odřeniny, bodnutí hmyzem, mozoly, kuří oka, bradavice atd.
Výhody pro vlasy, obočí a řasy. Použití ricinového oleje pomáhá posílit kořínky a obnovit strukturu vlasů, dodává jim zdravý lesk a pružnost. Stimuluje zpevnění řas a obočí, zvyšuje jejich elasticitu.
Na nehty. Hydratuje a obnovuje nehtovou ploténku, hojí a zjemňuje kůžičku po manikúře a zabraňuje vzniku nehtů.
Analgetický účinek. Ricinový olej se doporučuje jako prostředek k úlevě od bolesti způsobené zánětlivými onemocněními. Může být použit jako prostředek proti bolesti při bolestech kloubů a svalů, stejně jako při menstruačních bolestech u žen.
Navzdory množství prospěšných vlastností, ricinový olej, stejně jako jakýkoli jiný produkt, nese potenciální zdravotní rizika.
Možné poškození a vedlejší účinky ricinového oleje:
- Alergické reakce na ricinový olej, které se mohou projevit jako kožní vyrážky, svědění nebo jiné kožní reakce.
- Gastrointestinální poruchy, průjem nebo zácpa, nevolnost. Zejména při dlouhodobém používání oleje. Proto lékaři nedoporučují užívat ricinový olej vnitřně déle než 3 dny po sobě.
Použití ricinového oleje: metody, dávkování, kontraindikace
1.Používejte ricinový olej vnitřně.
Při zácpě, stejně jako při přípravě střev na vyšetření, se doporučuje následující míra použití oleje:
- Dospělí: 15-30 gr. (1-2 polévkové lžíce) 1krát denně.
- Děti: od 3 do 7 let – 5 g. (1 lžička) na schůzku; od 7 do 17 let, 10-15 g. (1 dezertní lžička nebo 1 polévková lžíce) 1x denně.
Důležité! Celková doba užívání ricinového oleje není delší než 3 dny! Před použitím se doporučuje poradit se s lékařem.
Kontraindikace: Přecitlivělost na lék, „akutní břicho“, otravy látkami rozpustnými v tucích (fosfor, benzen aj.), léčba helmintického napadení výtažkem z kapradiny samčí. Děti do 2 let, těhotenství a kojení, nebezpečí stažení děložního svalstva.
2. Lokální aplikace ricinového oleje:
Pro zlepšení stavu a hojení pokožky. Olej se nanáší na postiženou oblast až do úplného zotavení a přidává se do krémů na obličej, ruce a tělo. Používá se k přípravě domácích prostředků spolu s aloe šťávou, mandlovým, olivovým a jinými oleji.
Pro ošetření a obnovu vlasů. Trochu oleje se nakape do šamponu nebo kondicionéru. Pro ošetření roztřepených konečků po umytí vlasů naneste olej na vlhké konečky vlasů a neoplachujte. Jemně otřete řasy a obočí vatovým tamponem namočeným v ricinovém oleji, snažte se zabránit vniknutí ricinového oleje do očí.
K ochraně nehtů a kůžičky. Olej se nanáší na nehtovou ploténku a pokožku kolem ní ihned po manikúře nebo odstranění laku na nehty, aby chránil před negativními vlivy prostředí, hydratoval a vyživoval.
Opatření při používání ricinového oleje:
- Před užíváním ricinového oleje pro léčebné účely se doporučuje poradit se s lékařem, zejména pokud máte chronická onemocnění.
- Při užívání jiných léků se poraďte se svým lékařem o jejich kompatibilitě s ricinovým olejem.
- Při lokálním použití je nutné otestovat olej na malé ploše pokožky na možnou alergickou reakci.
Podmínky skladování Ricinový olej lisovaný za studena musí být skladován na místě chráněném před světlem při teplotě +8. +25°C. Po ochlazení na −16 °C ricinový olej tuhne na pastovitou hmotu.
Skladovatelnost: do 6 měsíců od data výroby. Produkty s prošlou dobou použitelnosti by se neměly konzumovat!
Poznámka: Článek slouží pouze pro obecné informační účely. Před použitím produktu si přečtěte pokyny a poraďte se se svým lékařem.

Před desítkami let byla lžíce ricinového oleje, získaného lisováním semen ricinového bobu, známá jako univerzální lék na vše od zažívacích problémů až po bolesti svalů. Nyní se používá při výrobě léků. Ve své přírodní formě je ricinový olej ceněn v kosmetice a kosmetologii pro pokožku obličeje a vlasové pokožky, jako univerzální pomocník pro krásu zejména vlasů.
Online diagnostika pleti obličeje
Výběr programu individuální péče od Garnier
KOLEČKO NA VLASY
Jen pár kapek ricinového oleje přidaných do šamponu, kondicionéru nebo krémového oleje bude stačit k proměně unavených vlasů, které ztratily lesk a zdraví. Používá se v boji proti křehkosti a roztřepeným konečkům a také pomáhá posilovat vlasové folikuly a urychlovat růst vlasů. Ricinový olej má stejný vliv na stav obočí a řas.
RICINOVÝ OLEJ A KERATIN V KOSMETICE
Antioxidanty obsažené v ricinovém oleji podporují tvorbu keratinu. Keratin je stavebním kamenem, ze kterého jsou postaveny všechny vlasy a jehož množství určuje stav vašich kadeří. Čím více je, tím jsou vlasy silnější, silnější a hustší a tím rychleji rostou.
VÝHODY RICINOVÉHO OLEJE PRO POKOŽKU
Jedinečné vlastnosti ricinového oleje mají příznivý vliv na stav nejen vlasů, ale i pokožky hlavy a obličeje. Díky kyselině ricinolejové, hlavní složce ricinového oleje, pomáhá ricinový olej normalizovat procesy mikrocirkulace v buňkách a následně obnovovat a omlazovat pokožku. Ricinový olej také účinně bojuje proti bakteriím, které způsobují akné a lupy.