Podnikání v obci

Jak anýzový olej používat?

Po dlouhou dobu lidé používali anýz pro kulinářské a léčebné účely. Esenciální olej získaný ze semen této rostliny má atraktivní aroma a aktivně se používá v průmyslu. Anýzový ester obsahuje mnoho užitečných látek. To je důvod, proč je tento produkt široce používán v lékařství k léčbě onemocnění trávicího, reprodukčního a nervového systému.

Výroba a složení anýzového oleje

Anýz patří do rodiny deštníků a může dosáhnout výšky 60 cm. Květenství anýzu se skládají z mnoha malých bílých květů a opravdu vypadají jako deštníky.

Surovinou pro výrobu silice (EO) jsou semena anýzu. Sbírají se koncem léta, kdy obsah silic dosahuje 6 %. Sebraná semena se rozdrtí a následně se z nich pomocí destilace vodní párou extrahuje esenciální esence. K získání 1 g EO potřebujete asi 50 g semínek.

Hlavními složkami anýzového oleje jsou atenol (85%) a methylchavikol (10 %). Ether obsahuje také další látky:

  • organické kyseliny,
  • tuky a bílkoviny,
  • pinen,
  • acetaldehyd,
  • linalool,
  • safrol,
  • terpenoidy,
  • felandréna,
  • kamfen,
  • dipenten,
  • anisketon.

Anýzový ester tvrdne při nízkých teplotách, proto se před použitím doporučuje držet lahvičku v dlaních, aby se olej zahřál a stal se tekutým.

Jaké jsou výhody anýzového éteru pro člověka?

Bohaté a rozmanité složení anýzového esteru mu poskytlo velké množství prospěšných vlastností, včetně:

  • antimikrobiální,
  • sedativní
  • antispasmodikum,
  • antioxidant,
  • dezinfekční prostředek,
  • laktogenní.

Anýz má také pozitivní vliv na duševní zdraví, a to díky své schopnosti bojovat s nervovým napětím a příznaky deprese.

Anýzová silice má celkový posilující účinek na organismus a zvyšuje jeho schopnost odolávat nepříznivým vnějším vlivům. Přípravek zlepšuje činnost oběhového a nervového systému, zmírňuje záněty, odstraňuje hleny a dokonce pomáhá snižovat vysokou horečku.

Anýz má také pozitivní vliv na reprodukční zdraví a je také přírodním afrodiziakem. Jemné aroma tohoto éteru způsobuje, že krev proudí aktivněji do genitálií, což zvyšuje sexuální touhu. Často se tato látka stává součástí léčby PMS a prostatitidy.

Zatímco vůně anýzu působí na člověka jako afrodiziakum, hmyz ji nemá rád. Proto se tento éter používá k léčbě vší a svrabu.

Anýzový olej také zpomaluje rozvoj aterosklerózy a činí cévy pružnějšími, řeší problém dysbiózy a zácpy, odstraňuje přebytečnou tekutinu, zeslabuje křeče, zlepšuje zásobování orgánů a tkání kyslíkem a dokonce stimuluje chuť k jídlu.

Anýz se také používá k léčbě:

  • onemocnění trávicího traktu a kloubů,
  • neurózy a deprese,
  • migréna,
  • onemocnění dýchacího, urogenitálního, reprodukčního a kardiovaskulárního systému.

Jak anýzový olej používat?

Anýzový esenciální olej se v lidovém léčitelství používá po staletí k léčbě široké škály onemocnění. Tato látka také našla uplatnění v každodenním životě, vaření a kosmetologii.

Lidové recepty

Anýz se tradičně používá jako doplňkový lék na různé zdravotní problémy. Nejčastěji se používá k léčbě kašle, obvykle ve formě inhalací, ke změkčení sliznic a urychlení výtoku sputa. Částice vodní páry rozšiřují cévy, zmírňují záněty dýchacího systému a normalizují průtok krve.

Anýzový esenciální olej je užitečný při léčbě rýmy a také při zažívacích potížích. Přípravek má projímavý účinek a řeší problém dysbiózy. Zároveň příznivě ovlivňuje mozkové procesy: stimuluje mozkovou cirkulaci, zlepšuje pozornost a paměť, tonizuje, zmírňuje příznaky migrény a deprese.

Určitě jste už nejednou pili a kupovali svým dětem směsi proti kašli a sirupy s anýzem a používali anýzové kapky v boji s kolikou u miminek. Produkty s anýzem se doporučují i ​​kojícím matkám pro zvýšení tvorby mateřského mléka a zvýšení chuti k jídlu.

Péče o pleť a vlasy

Anýzový esenciální olej je široce používán v kosmetologii. Někdy se přidává do krémů pro citlivou a suchou pleť. Tento doplněk pomáhá hloubkově hydratovat pokožku, dodává jí zářivý a zdravý vzhled, zmírňuje záněty, odstraňuje povrchové vrásky a normalizuje metabolismus lipidů.

Anýzový ester lze přidat do domácích pleťových a vlasových masek pro aktivaci regenerace pokožky, zbavení se lupů a urychlení růstu vlasů. Šampony můžete obohatit éterem a přidat do koupele (po smíchání s tekutým mýdlem). To musí být provedeno opatrně, bez překročení bezpečných dávek, o kterých budeme diskutovat později v článku.

Vaření

Anýzový olej je oblíbená potravinářská přísada, často zahrnutá v receptech na chléb a jiné pečivo, pokrmy z masa a ryb a nápoje. V kombinaci s hřebíčkem a kmínem je anýz často přítomen ve všech druzích muffinů a perníků, omáček a dokonce i v alkoholických nápojích.

Domácí použití

Anýzový ester lze použít jako přírodní osvěžovač vzduchu. Odstraňuje nepříjemné pachy a má dezinfekční účinek. Tento olej také odpuzuje mnoho otravného hmyzu (mouchy, komáři, pakomáry) a pomáhá zahnat nezvané hosty jako jsou blechy, klíšťata a šváby.

Ароматерапия

Anýzový ester je dobře známý aromaterapeutům. Přidává se do kapek proti nachlazení, výplachů krku a úst, masážních směsí, roztoků na obklady, krémů a další kosmetiky. Dobře se kombinuje s dalšími aromatickými oleji, zejména s estery vavřínu, fenyklu, koriandru, kmínu, kardamomu, cedru a růžového dřeva.

Ester anýzu je považován za účinný adaptogen. Jedná se o účinné sedativum, které uklidňuje nervy, zmírňuje úzkost, deprese a stres a chronickou únavu. Produkt vás naplní silou a energií, obnoví vitalitu, zlepší paměť, pozornost a náladu a normalizuje spánek.

Anýzový éter se často používá k přilákání úspěchu a materiálního blahobytu do vašeho života a k ochraně před negativními vnějšími vlivy. Produkt vám pomůže rychle se přizpůsobit změnám v životě a stimuluje mozkové funkce.

Bezpečné dávkování

Jako každý esenciální olej je anýzový ester velmi koncentrovaný rostlinný extrakt. Proto se používá v malých dávkách:

  1. Že osvěžit vzduch doma stačí vzít 4 kapky (k.) EM na 15 m2.
  2. Pro přijetí koupele Stačí 8 k, délka procedury je do 20 minut.
  3. pro inhalací potřebujete pouze 2 k. EM a musíte dýchat ne déle než 5 minut.
  4. Uvařit masážní směs, budete potřebovat 30 g základního oleje a 6 k. anýzové silice.
  5. V jedné porci šampon, masky, pleťová voda nebo tonikum, na obohacení stačí vzít 5 k. EM.
  6. Jedna dávka éteru pro požití – ne více než 1 díl (ve zředěné formě). Přípravek lze užívat pouze perorálně podle pokynů lékaře!

Komu je anýzový olej kontraindikován?

Anýzový éter je účinný lék, který má řadu kontraindikací:

  • individuální nesnášenlivost,
  • alergie,
  • věk do 3 let,
  • těhotenství
  • arytmie,
  • oběhové choroby.

Recepty s anýzovým esenciálním olejem

Nabízíme několik osvědčených kosmetických receptur s anýzovým olejem. Všechny produkty se snadno připravují a osvědčily se. Doporučujeme však jejich použití konzultovat se zkušeným aromaterapeutem.

Omlazující pleťová maska

  • Anýz EO – 1 kg.
  • med – 1 lžička
  • zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce. lžíce

Jak připravit a použít?

Med smícháme s éterem, přidáme zakysanou smetanu a mícháme do hladka. Naneste rovnoměrnou vrstvu na celý obličej, vyhněte se očnímu okolí. Po 10 minutách opláchněte vodou.

Maska na jemné vrásky

  • okurka – 1 ks.
  • nasekaný rybíz – 1 polévková lžíce. lžíce
  • zakysaná smetana – 1 lžička
  • Anýz EO – 2 kg.

Jak připravit a použít?

Okurku nastrouháme. Vezměte 1 polévkovou lžíci. lžíci vzniklé kaše a smíchejte ji s drceným rybízem. Přidejte zakysanou smetanu a éter. Naneste rovnoměrně na obličej a dekolt. Po 15 minutách opláchněte vodou.

Tělový toner

  • EM oleje – 10 k.
  • základní olej – 20 ml

Jak připravit a použít?

Smíchejte základní olej s esenciálním olejem. Toto tonikum pomáhá zmírňovat bolesti svalů a kloubů a odstraňuje toxiny.

Maska pro aktivní růst vlasů

  • anýzový ester – 3 díly.
  • olivový olej – 20 ml

Jak připravit a použít?

Smíchejte anýz s olivovým olejem, vetřete do vlasových kořínků, po 15 minutách opláchněte vodou.

Můžete také jednoduše přidat 5 dílů anýzového esteru do 15ml dávky šamponu a umýt si vlasy jako obvykle.

Masážní směs

  • Tělový krém (bio) – 10 g
  • Anýz EO – 3 kg.

Jak připravit a použít?

Éter je nutné důkladně promíchat s krémovým základem a výslednou směsí vmasírovat. Tento postup pomáhá normalizovat metabolismus, zbavit se otoků a strie jsou méně nápadné.

Horká inhalace proti kašli

Pro postup musíte vzít malou nádobu, nalít do ní trochu vroucí vody a přidat 3 díly anýzového éteru. Poté se musíte zakrýt ručníkem a zhluboka dýchat nad párou, dokud voda nevychladne.

Kde koupit anýzový esenciální olej?

Jen stěží lze anýz označit za vzácný nebo nedostupný produkt. Ale ve skutečnosti najít kvalitní esenciální olej ze semen této rostliny v prodeji není tak snadné, jak se na první pohled zdá.

Vysoce kvalitní éter by neměl obsahovat přísady přidávané do oleje po destilaci. To znamená, že produkt musí být „čistý“ nebo autentický. Někteří výrobci zavádějí do destilátu aditiva, aby produkt „upravili“ na požadované parametry. Tento přístup vede k tomu, že prospěšné vlastnosti éteru jsou částečně nebo dokonce úplně ztraceny. Opravdu kvalitní olej splňuje normy bez dalších manipulací.

Rozumná cena za anýzový éter začíná od 550 rublů. na lahvičku 5 ml. Cena za ester badyánu je většinou poloviční. Kterýkoli z těchto esterů můžete zakoupit v internetovém obchodě Aromashka. Všechny produkty této společnosti splňují nejvyšší požadavky na kvalitu a bezpečnost, pravidelně procházejí přísným testováním v laboratořích a jsou vhodné pro použití pro kosmetické a léčebné účely.

Pojďme si to shrnout!

Široké možnosti a rozsah použití anýzového esenciálního oleje jsou úžasné, ale při použití tohoto esteru je důležité dodržovat bezpečné dávkování a pamatovat na kontraindikace. Nezapomeňte, že může být použit během laktace, ale tento přípravek je kontraindikován pro těhotné ženy a děti do 3 let.

Dodržováním jednoduchých bezpečnostních požadavků a nepřekračováním povoleného dávkování můžete získat maximální užitek z používání anýzového oleje bez rizika komplikací a nežádoucích vedlejších reakcí. Pečujte o své zdraví a krásu moudře!

Veškeré obrázky a fotografické materiály jsou poskytovány webem: www.aromashka.ru

Novinky na Poznámkový blok-Rostov-na-Donu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button