Jak dlouho žije skočec?
Obrovské, dlanité listy skočenice mohou být podle odrůdy fialové, modročervené, lesklé tmavě zelené nebo zelené s červenými žilkami.
U vchodu do zahrady, nedaleko domu, stála vysoká, mohutná rostlina s obrovskými listy jako otevřené dlaně a luxusními světlými shluky květenství. Byl to skočec a nerostl na jihu Ruska, ale v jedné z dačských vesnic poblíž Moskvy.
Předpokládá se, že skočec má svůj původ ve východní Africe, kde jej stále lze nalézt ve volné přírodě. Doma, v tropických a subtropických podmínkách, je ricinový olej vytrvalá, často velmi velká, stromovitá rostlina se silným rozvětveným stonkem. Například ve Vietnamu dosahuje výšky 10 metrů a dožívá se až 10 a více let. Na koncích všech jejích větví jsou dlouhá hroznovitá květenství, rozdělená na dvě části: pod nimi jsou jasně žluté květy lodyh a výše na stonku jsou kulaté, téměř kulovité, pestíkové květy. Mohou být zelené, namodralé nebo jasně šarlatové, v závislosti na odrůdě. Ale nejen květenství jsou atraktivní, ale také listy skočec, téměř kulaté, rozřezané na 7-9 kopinatých laloků s velkými zuby podél okrajů. Všechny rostliny jsou pokryty voskovým povlakem, často namodralé barvy. Barva listů a stonků je zelená, fialová nebo dokonce modročervená. Plody jsou téměř kulaté tobolky pokryté silnými kuželovitými ostny, ale červenolisté formy většinou ostny nemají. Každá tobolka se dělí na tři jednosemenné laloky. Mimochodem, právě semenům vděčí rostlina skočec za svůj název. Dokonce i staří Římané mu dali jméno „ricinus“, které se dochovalo dodnes, což znamená „roztoč“. Semena skočku jsou skutečně velmi podobná velkému nepříjemnému hmyzu.
Ricinový olej, který se získává z plodů skočec obecných, obsahuje velké množství glyceridů kyseliny ricinolejové, které určují jeho mimořádně cenné vlastnosti. Nejdůležitější z nich: nevysychání, vysoká viskozita a nízký bod tuhnutí
(-18-22 °C). Ricinový olej má 18x vyšší viskozitu než slunečnicový olej, ale v dnešní době se v potravinářství vůbec nepoužívá, ale má široké využití v technice a medicíně: v letectví, textilním průmyslu, výrobě barev a laků, parfumerii, kosmetice. Až donedávna se na Ukrajině a na Krasnodarském území pěstovalo zejména hodně skočec, aby se získal netvrdnoucí mazací olej.
Skočec je znám již od starověku. Jeho semena byla nalezena v hrobkách faraonů pocházejících z 3.-4. tisíciletí před naším letopočtem. V Egyptě si byli dobře vědomi jeho projímavých vlastností a náboženská pravidla vyžadovala, aby všichni obyvatelé pravidelně používali ricinový olej první den každého měsíce. To umožnilo vstoupit do nového měsíce údajně čistého nejen navenek, ale i zevnitř.
Starověcí obyvatelé Afriky používali ricinový olej jako kosmetický přípravek k potírání těla, který dodával pokožce lesk a léčil všechna drobná poškození, protože tento olej má baktericidní vlastnosti. Čerstvý olej se snadno vstřebává do pokožky, ale dlouho skladovaný olej získává charakteristický zápach a pokrývá pokožku silnou lepkavou vrstvou odolnou proti vlhkosti, kterou je velmi obtížné smýt. Proto se starý olej používal k péči o koženou obuv a na vydělávání kůží. Afrika byla navíc jediným místem na světě, kde se jídlo vařilo pomocí ricinového oleje. Velmi jedovatý alkaloid ricinin a bílkovinná sloučenina ricin, které způsobují projímavý účinek, se při zahřívání, zejména při zahřívání, zcela rozkládají.
Ve starověké Indii se ricinový olej používal k léčebným účelům a k osvětlení, jak bylo několikrát zmíněno ve starých sanskrtských záznamech.
Člověk rozšířil skočec po tropech a subtropech, kde částečně zdivočel a dal vzniknout asi 20 různým druhům, které se od sebe liší. Za nejpěstovanější je považován malosemenný skočec z Persie, který se od ostatních druhů liší relativně nízkým vzrůstem (1-2 m) a drobnými semeny v téměř nepraskajících tobolkách.
Největší a nejpozoruhodnější je sanguineus neboli krvavě červený skočec, který se vyznačuje vysokým obsahem oleje v semenech, hustým větvením a krásnou tmavě červenou barvou listů. Tato rostlina byla vyšlechtěna kočovnými Araby, kteří v polopouštních podmínkách vysévali rostliny a vraceli se k nim pouze sbírat plody. Výsledkem bylo, že přežily pouze rostliny odolné vůči suchu a od těch, jejichž tobolky nepraskli, bylo možné sbírat plody. Právě tento skočec se dostal do Ameriky a stal se tam divokým.
Speciální druhy skočec se vyvinuly také v Indii a Číně.
Jako první se v Rusku objevil skočec indický, který přinesl jeden ze zaměstnanců ambasády za perského šáha ve druhé polovině 20. století. Kromě polí lze tuto rostlinu často nalézt v zahradách regionu Volha, severního Kavkazu a území Krasnodar. Věří se, že odpuzuje mouchy. Skočec dosahuje výšky dvou metrů, ale i tam v zimě namrzá. Proto se ve středním pásmu může množit pouze sazenicemi. Semena se vysévají dva měsíce před výsadbou do země, to znamená v dubnu, do květináčů o průměru alespoň 15 cm. Na sazenice musíte čekat velmi dlouho, až tři týdny, při teplotě ne nižší než 5 o. Mohou být velké, větší než fazole. Rostliny jsou velmi teplomilné a světlomilné, při nedostatečném osvětlení se snadno natahují a lámou, velmi reagují na hnojení, zejména dusíkem. Sazenice je ale lepší nekrmit, aby příliš rychle nerostly. Ale v dobré půdě to skočec rychle dožene a potěší svými luxusními listy a květenstvím. Semena dozrávají 6-25 měsíců po vyklíčení a normálně se vyvíjejí pouze při teplotě 30-XNUMX o. Ve středním pásmu takové podmínky neexistují a nedozrávají.
Podrobný popis ilustrace
V srpnu se na skočce objevují nezvykle světlá květenství. Ještě před dozráním plodů je lze sušit a použít k aranžování kytic. Skočec má velkolepé nejen květenství, ale také plody – kulovité krabice s krátkými tlustými ostny nebo bez nich. Uvnitř krabiček jsou malá nepoživatelná semínka s mozaikovými šedomodrými skvrnami na tmavém pozadí. Jádra semen obsahují v průměru 65-75 % cenného ricinového oleje, ale obsahují i jedovatou bílkovinu – ricin.
Obrovské, dlanité listy skočenice mohou být podle odrůdy fialové, modročervené, lesklé tmavě zelené nebo zelené s červenými žilkami. Jsou jedlé a lze je krmit bource morušového. Nať, která obsahuje hodně dusíku a draslíku, poslouží jako dobré organické hnojivo, stačí je zakopat do země.