Jarní květiny

Jak kafr roste?

Kafr je látka, která byla původně extrahována ze speciálního druhu kafrovníku. Roste v Číně, Japonsku a speciálně se pěstuje také v Americe, Africe, jižní Evropě a na Kavkaze. Pokud si informace podrobně prostudujete, ukáže se, že tento název skrývá mnoho podobných, ale přesto odlišných komponent. Jde například o kafr, který se získává ze sibiřské jedle nebo menších rostlin: levandule, bazalka, rozmarýn. Pro průmyslové účely se používá polosyntetická kompozice jedlového oleje a také plně syntetická složka terpentýnu.

Bez ohledu na původ jsou základní vlastnosti kafru vždy totožné. V čisté podobě se jedná o bílou krystalickou látku s výraznou kořenitou vůní a hořkou chutí. Hlavním rysem kafru je jeho chladivá vlastnost, která se často používá v kosmetice. Nerozpouští se ve vodě, ale je vysoce rozpustný v alkoholech a mastných olejích.

Vlastnosti kafru v kosmetice

Tato složka, pokud je součástí kosmetického přípravku, řeší několik problémů najednou:

  • zlepšuje mikrocirkulaci v oblasti, kde byla kompozice aplikována (to znamená, že má lokální dráždivý účinek);
  • reguluje tvorbu kožního mazu (sebum), čímž redukuje mastnou pleť;
  • podporuje bělení kůže. To funguje jak na běžné pigmentové skvrny, tak na skvrny po akné;
  • exfoliuje odumřelé kožní buňky, to znamená, že působí jako keratolytikum;
  • provádí antiseptické funkce;
  • zmírňuje svědění a mírní bolest.

Vzhledem k tomu, že kafr může zmírnit bolest a také dráždit tkáň, aktivně se používá v medicíně. Je například přítomen v produktech, které se používají při rýmě nebo k řešení některých dermatologických problémů.

Produkty s kafrem a procentem podání

Objem této látky závisí na tom, o jakém produktu mluvíme. Kafr se nachází v následujících vzorcích:

  • léčivé balzámy. V průměru se objem látky v nich pohybuje v rozmezí 1-7%. Současně ve slavném balzámu „Zvezdochka“ jeho obsah dosahuje 18%. Proto má tak silnou vůni;
  • emulze ke stažení pórů. Přidá se k nim malé množství kafru, aby se dosáhlo požadovaného účinku, ale nezpůsobilo podráždění. To je pouze 1-2 %;
  • krémy na bělení pokožky. Obsah účinné látky v takových produktech je v rozmezí 2,5-4%;
  • krémy na nohy s dezodoračním účinkem. Jsou dobré nejen proto, že voní, ale také proto, že ochlazují pokožku, čímž pomáhají zmírnit otoky a odstranit nepohodlí;
  • pleťové masky s exfoliačním účinkem. Aby se projevila keratolytická schopnost kafru, musí takové masky obsahovat 4-5 % účinné látky;
  • olejové masti a alkoholové roztoky pro lékařské účely. V závislosti na složení a jeho účelu se objem kafru v takových produktech bude pohybovat od 2 do 7%.

Kafr se přidává i do chladivých gelů, které se používají před depilací, a do gelů po holení pro zklidnění pokožky po proceduře.

Kontraindikace

Vzhledem k tomu, že kafr při aplikaci dráždí pokožku, existují některé kontraindikace pro jeho použití. Nedoporučuje se osobám náchylným ke křečovým reakcím nebo osobám s epilepsií. Kosmetiku s touto složkou byste neměli používat na dětskou pokožku, sliznice nebo s vysokou citlivostí.

Pokud máte pochybnosti, je lepší nejprve provést alergický test na malé ploše kůže. Po 24 hodinách, pokud nedojde k žádné negativní reakci, může být kompozice s kafrem bezpečně použita pro zamýšlený účel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button