K čemu je palma dobrá?
Někteří bezohlední výrobci používají v potravinářském průmyslu palmový olej místo živočišného tuku, aniž by o tom spotřebitele informovali, což svědčí o klamání spotřebitele a falšování výrobků.
Palmový olej se díky svým chemickým a fyzikálním vlastnostem stal jedním z nejpoužívanějších rostlinných olejů na světě. Je to dáno i tím, že je snadno dostupný a velmi levný. Palmový olej je vysoce odolný vůči oxidaci, takže jej lze skladovat po dlouhou dobu.
V tomto ohledu neutichají spory o palmový olej – je pro člověka užitečný, nebo stále škodí? Podle výrobců může být olej široce používán nejen pro pečení, ale také v kosmetologii, průmyslu a při léčbě různých onemocnění. Stále více odborníků na výživu se však shoduje, že tento produkt je nejsilnějším karcinogenem.
Palmový olej se získává z olejnatých druhů palem (zejména z dužiny plodů, která se nejprve vaří a poté vylisuje), které rostou především v tropických zemích, zejména v západní Africe. Výrobek je v přírodní formě tekutá látka, má oranžově žlutou barvu a má spíše příjemnou vůni a sladkou dochuť. Při teplotách pod třicet stupňů olej ztuhne a svou strukturou připomíná margarín. Palmový olej se jako jediný na světě nazývá tuhý rostlinný olej, složením podobný živočišným tukům.
Olej ve svém složení obsahuje obrovské množství kyseliny palmitové, přesto však obsahuje i další nasycené a nenasycené mastné kyseliny, zejména stearovou, olejovou, arachidovou, linolovou, myristovou, laurovou atd. Dále olej obsahuje vitamíny E, D, K, lecitin, fytosteroly, skvalen, koenzym Q10, hořčík, fosfor atd.
Tento produkt je poměrně vysoce kalorický, energetická hodnota je asi 900 kcal na 100 g produktu.
Aplikace palmového oleje
V podstatě se palmový olej používá v potravinářském průmyslu. Používá se při přípravě vaflí, sušenkových rolád, dortů, krémů, smaží se na něm polotovary. Palmový olej je součástí sýrů, tvarohových výrobků, kombinovaného oleje, přidává se i do dalších výrobků. Mnoho moderních receptů se bez palmového oleje neobejde. Obecně je jednodušší uvést ty produkty, které palmový olej neobsahují, než ty, ve kterých je obsažen.
Palmový olej, jehož použití není omezeno pouze na potravinářský průmysl, se používá také při výrobě svíček a mýdla. V kosmetologii se obvykle používá k péči o suchou a stárnoucí pokožku obličeje, protože vyživuje, zjemňuje a zvlhčuje pokožku.
Mnoho lidí se zajímá o otázku: Je palmový olej skutečně škodlivý?
Pokud se budeme bavit o jeho prospěšnosti, tak v první řadě je třeba zdůraznit, že obsahuje velké množství karotenoidů, nejsilnějších antioxidantů, které mají pro lidský organismus velkou hodnotu. Karotenoidy příznivě působí na oslabené vlasy a pokožku. Proto jej používá mnoho známých kosmetických firem.
Palmový olej drží rekord v obsahu vitaminu E, který se skládá z tokotrienolů a tokoferolu. Tokotrienoly jsou v rostlinách extrémně vzácné a bojují proti volným radikálům, které způsobují rakovinu.
Palmový olej je bohatý na triglyceroly, které se velmi rychle tráví, a když se dostanou do jater, jdou vyrábět energii, aniž by se dostaly do krevního oběhu. Tento olej je užitečný zejména pro lidi, kteří špatně tráví jiné tuky.
Palmový olej obsahuje také spoustu nenasycených tuků: kyseliny olejové a linolové, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Tyto kyseliny se podílejí na stavbě kostí, kloubů a jsou prospěšné pro zdraví pokožky.
Provitamin A zajišťuje fungování zrakového analyzátoru, podílí se na tvorbě zrakového pigmentu v sítnici.
Co se stane, palmový olej je škodlivý nebo prospěšný? Překvapivě jsou výhody a škody oleje srovnatelné. Například díky nasyceným tukům oleje při jeho konzumaci dochází k srdečním problémům, ale zároveň obsahuje vitamíny A, E, díky nimž je palmový olej užitečný v prevenci srdečních chorob a rakoviny. Palmový olej je ceněný pro obsah kyseliny linolové, ale zároveň je jí mnohem méně než v jiných olejích. Je to kombinace škodlivých a prospěšných vlastností? Ne, všechno je mnohem jednodušší – palmový olej se vyrábí v několika variantách.
Druhy palmového oleje
Nejužitečnější a nejpřirozenější je červený palmový olej. K jeho získání se používá šetřící technologie, při které je zachována většina užitečných látek. Tento olej má červenou barvu díky vysokému obsahu karotenu.
Červený palmový olej má sladkou chuť a vůni. Vědci došli k závěru, že v procesu rafinace palmového oleje z něj vycházejí užitečné látky. A surový červený palmový olej obsahuje obrovské množství živin. Popsané příznivé vlastnosti palmového oleje se týkají především červeného palmového oleje. Někteří vědci tvrdí, že tento olej se svými prospěšnými vlastnostmi neliší od olivového oleje, který je mezi Evropany tak oblíbený.
Dalším produktem je rafinovaný a deodorizovaný palmový olej. Je bez barvy a zápachu. To se provádí speciálně pro použití v potravinářském průmyslu. Tento olej má také blahodárné vlastnosti červeného palmového oleje, ale v mnohem menším množství.
Existuje další odrůda palmového oleje, který se používá k výrobě kosmetiky, mýdel a dalších. Tento olej je pětkrát levnější než jiné druhy palmového oleje. Od jedlého oleje se liší složením kyseliny a tuku. Díky nízkému stupni čištění obsahuje hodně škodlivých oxidovaných tuků. Stává se, že bezohlední výrobci přidávají takový olej do produktů, jejichž použití v lidském těle způsobuje hromadění volných radikálů, které vyvolávají rakovinu. Také použití takového oleje vede k tvorbě cholesterolových plaků.
Odborníci jsou si jisti, že někteří výrobci používají tento olej při výrobě potravinářských výrobků. Když mluvíme o nebezpečích palmového oleje, v podstatě znamenají právě takovou možnost. Takový palmový olej se z našeho těla špatně vylučuje, navíc je tento olej nejsilnější karcinogen.
V souvislosti s výše uvedeným Ředitelství Rospotrebnadzor pro Altajskou republiku (dále jen Ředitelství) varuje spotřebitele před nákupem potravinářských výrobků obsahujících rostlinné tuky, radí nehonit se za nízkou cenou potravinářských výrobků, které jsou vyrobeny za použití levného palmového oleje , ale nakupovat produkty osvědčené kvality, výrobci, kteří se prosadili na spotřebitelském trhu.
Informace o výrobcích, v jejichž výrobcích Úřad odhalil padělky výrobků, naleznete na webových stránkách Úřadu pod odkazem: http://zpp.rospotrebnadzor
(c) Úřad Federální služby pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů a lidským blahobytem v Altajské republice, 2006–2024
Všechna práva k materiálům zveřejněným na webu jsou chráněna v souladu s právními předpisy Ruské federace, včetně autorských práv a souvisejících práv.
Při použití materiálů webu je vyžadován odkaz na zdroj.
Adresa: 649002, Republika Altaj, Gorno-Altaisk, Komunistická třída, 173
Тел .: +7 (38822) 6-43-84


Východní tajemství krásy vždy vzbuzovala velký zájem lidí po celém světě. Na základě staletých tradic Marockého království vytvořili francouzští odborníci značku Morjana. Mezi profesionální kosmetiku této společnosti patří řady na obličej, tělo, použití v hammamu a řada masážních olejů. Všechny produkty jsou vyrobeny z přírodních, ekologicky šetrných marockých surovin v kombinaci s nejmodernějšími metodami vývoje kosmetiky.
Palmový olej

Abyste získali 22 kg palmového oleje, musíte zpracovat zhruba sto kg ovoce. Po vyvaření dužiny ve velkých hliněných džbánech se olej, který vystoupil na povrch, scedí a důkladně vyčistí.
Tento rostlinný produkt je velmi bohatý na karotenoidy, mastné kyseliny, koenzym Q10, vitamíny A, D a K, skvalen, lecitin, hořčík, fytosteroly a další minerály. Přírodní antioxidant vitamín A se velmi aktivně používá v kosmetologii, protože urychluje regeneraci poškozených oblastí pokožky, má protizánětlivý účinek a normalizuje činnost mazových žláz. Další antioxidant – vitamín E – se nachází v palmovém oleji ve dvou formách (tokoferol – až 30 %) a tokotrienol (až 70 %). Vitamin E má také protizánětlivé, hojivé a reparační vlastnosti, účinně zlepšuje stav pokožky a zabraňuje známkám předčasného stárnutí. Palmový olej dále obsahuje velké množství palmitové mastné kyseliny a také omega-9 a omega-6 kyseliny, které zlepšují metabolismus lipidů a příznivě působí na stav pokožky.
Kosmetika Morjana s palmovým olejem
Maska „Shine“ je krémový produkt pro všechny typy pleti. Většinou je indikován pro pleť se sníženým tónem. Jemně čistí, vyživuje a intenzivně hydratuje. Zlepšuje pleť a stahuje rozšířené póry. Aktivní složky: arganový olej, palmový olej, gassoul, esenciální olej z marocké růže.
Pleasure oil je olej s lehkou texturou a pomerančovým aroma pro suchou a dehydratovanou pleť. Olej má lehkou texturu a voní jako pomeranč. Má antioxidační účinek. Aktivní složky: arganový olej, palmový olej, neroli olej, pomerančový esenciální olej.
Balzám „Smyslnost“ – produkt s vůní pomerančových květů je vhodný pro všechny typy pleti, včetně té nejreaktivní. Doporučeno pro suchou a dehydratovanou pokožku, obnovuje a vyživuje epidermis. Aktivní složky: olej ze železného dřeva, palmový olej, bambucké máslo, pomerančový esenciální olej, extrakt z centella asiatica, datlový extrakt, neroli olej.
Vlasový balzám „Intenzivní výživa“ je přípravek pro oslabené a poškozené vlasy. Účinně obnovuje vlasy a chrání je před negativními vlivy prostředí. Vlasy se snadno upravují a vrací se jim lesk. Aktivní složky: arganový olej, palmový olej, bambucké máslo, citrónový esenciální olej, esenciální olej z atlasského cedru, extrakt z henny.
Tekutý extrakt z datlí

V muslimském světě jsou datle dlouho uctívané jako posvátné jídlo. Ale data se také aktivně používají v kosmetologii. Tyto plody mají vysoký obsah vitamínu A, C, B, niacinu a kyseliny pantotenové. Díky těmto složkám jsou datle velmi prospěšné pro vlasy a pokožku. Jsou účinné i v boji s otoky, protože obsahují hodně draslíku a hořčíku, navíc datle obsahují 15 minerálů a solí a asi dvacet aminokyselin. Nejcennější složkou extrahovanou z jader datlové palmy a používanou v kosmetice je fontána mládí, patentovaný orientinový komplex. Je velmi účinný v boji proti známkám předčasného stárnutí. Při pravidelném používání kosmetiky s touto složkou je zřejmé zlepšení kožního turgoru a nasycení vlhkostí. Je také schopen zvýšit bariérové funkce pokožky, snížit její citlivost a vyhlazovat jemné vrásky.
Kosmetika Morjana s tekutým výtažkem z datlí
Pleťová voda „Pink Pearl“ s aroma je vhodná pro tu nejcitlivější pokožku. Zklidňuje, osvěžuje a tonizuje. Aktivní látky: růžová voda, extrakt z datlí.
Krém na ruce „Soft“ je produkt hutné konzistence, který zjemňuje, hydratuje a chrání. Aktivní složky: arganový olej, palmový olej, bambucké máslo, datlový extrakt, citronová silice.
Sprchový gel “Orange” je vhodný pro každodenní použití, vhodný pro všechny typy pleti. Jemně čistí pokožku, aniž by ji vysušoval. Aktivní látky: arganový olej, extrakt z datlí.
Pomocí produktů s obsahem palmového oleje a datlového extraktu se vaši klienti ponoří nejen do lákavého světa východu, ale získají také zářivé, zdravé vlasy a pleť na obličeji i na těle.