Obiloviny

Kde roste bambucké máslo?

Botanický název: Butyrosperumparkii
Rodina: sapotaceae (Sapotacea)
Синонимы: SheaButter
Popis:Bambucké máslo (Shea butter), získávané z ořechů loje, se na africkém kontinentu používá po mnoho staletí. Získává se z dužiny semen stromu Shea, který roste na rozsáhlém území v zalesněné savaně mezi Senegalem a Nigérií. Pěstuje se v Súdánu a také v západní Africe (Ghana, Nigérie, Mali). Voňavé nahnědlé květy kvetou od prosince do března. Plody stromu připomínají malá avokáda s aromatickou dužinou. Dospělý strom nese 15 až 20 kg plodů.

Téměř polovinu obsahu dužiny tvoří „olej“.
Shea tree má v Africe mnoho jmen: ve Wolof se nazývá karite, v Peul – kare nebo kolo, v Bambara – se (odtud anglický název shea – shea).

Trh je přesycen různými druhy ropy, k jejichž extrakci se jako rozpouštědlo používá hexan. V současnosti jsou však nejoblíbenější produkty šetrné k životnímu prostředí produkty získané bez použití „chemikálií“.

Poptávka po přírodních produktech a tradičních postupech ovlivňuje výrobní postupy. V dnešní době se používání bambuckého másla, získaného tradičními metodami nebo mechanickou extrakcí bez jakýchkoli rozpouštědel, stává téměř povinným.

Barva, vůně: nerafinovaný ručně vyráběný olej má šedožlutou barvu a charakteristické aroma.
Část použité rostliny: z ořechů loje. Získává se lisováním vybraných surovin.

Kosmetický efekt:
Nezmýdelnitelné tuky, které jsou součástí bambuckého másla, vykazují regenerační vlastnosti, ovlivňují syntézu kolagenu. Navíc mají vlastnosti UV filtru. To dělá z bambuckého másla slibnou složku regeneračních a anti-age kompozic, což bylo potvrzeno klinickými studiemi. Triglyceridy, které obsahují esenciální mastné kyseliny, mají plastifikační účinek a ovlivňují bariérové ​​vlastnosti pokožky.

Po několika týdnech používání se pokožka, která byla dříve drsná a matně šedá, stává hladší a jasnější. Bambucké máslo bojuje proti „řídnutí“ pokožky, zlepšuje její strukturu a regeneruje (to je způsobeno působením nezmýdelnitelných tuků, o kterých je známo, že aktivují syntézu kolagenu). Vrásky, které se objevují v důsledku dlouhodobého pobytu na slunci, jsou vyhlazeny. Bambucké máslo aktivně působí na dermatitidu, jizvy a spáleniny od slunce. Při každodenním používání se vrchní vrstvy pokožky udržují po dlouhou dobu.

Studie provedená na mastech ukázala, že bambucké máslo rychle uvolňuje krystaly kyseliny salicylové o velikosti 75 mikronů, což naznačuje, že olej působí jako nosič aktivních složek, které je pomáhají dodávat do hlubších vrstev pokožky.

Bambucké máslo je navíc skutečně tím nejlepším olejem pro péči o dětskou pokožku. Tam, odkud pochází, okamžitě po narození dítěte provádějí intenzivní masáž bambuckým máslem, protože věří, že chrání pokožku dítěte v nepříznivých klimatických podmínkách.

Olej lze úspěšně integrovat do mnoha formulací. To může zahrnovat výrobky pro péči o vlasy, krémy na ruce, opalovací krémy, mýdla, tělová mléka, výrobky pro péči o děti atd.

Terapeutické působení:
Bambucké máslo se tradičně používá při revmatismu, což naznačuje jeho protizánětlivou aktivitu. Byla provedena studie o účinku bambuckého másla při léčbě silné rýmy.

33 dobrovolníků s rýmou porovnalo účinky bambuckého másla, nosních kapek s xylometazolinem (který doporučuje Britský lékopis), placeba a kontroly. Otok sliznice způsobuje pocit ucpaného nosu. Tento otok lze zmírnit buď vazokonstriktorem nebo protizánětlivým prostředkem. V případě bambuckého másla mluvíme pouze o protizánětlivé aktivitě, protože u něj nebyl zjištěn žádný vazokonstrikční účinek.

Preventivní metody: nemá žádné kontraindikace Skladování: Skladujte v těsně uzavřeném obalu při teplotě nepřesahující pokojovou teplotu. Při dodržení skladovacích podmínek – až 2 roky.

Jedná se o máslo získané z bambuckých ořechů pěstovaných v západní Africe.
Bambucké máslo je organické a raw.
Barva bambuckého másla se liší.
Bambucké máslo má ale většinou krémovou barvu.
Bambucké máslo lze použít jako organickou surovinu.

Číslo CAS: 91080-23-8
Číslo EU: –

Bambucké máslo je olej extrahovaný z afrického bambuckého ořechu.
Bambucké máslo má triglyceridovou strukturu.
V syrovém stavu má slonovinovou barvu.
Často se barví žlutě pomocí kořene majoránky nebo palmového oleje.

Bambucké máslo je široce používáno v kosmetice jako hydratační krém, mast nebo pleťová voda.
Bambucké máslo je jedlé.
V afrických zemích se používá při vaření.
Někdy se bambucké máslo míchá s jinými oleji místo kakaového másla.
Chuť je ale znatelně jiná.
Anglické slovo „shi“ pochází ze sِ, názvu stromu v jazyce Bambara.

Bio bambucké máslo je bohaté na vitamíny.
Ideální pro použití v pleťových vodách, vlasových produktech a přírodních ručně vyráběných mýdlech.
Snadno se mísí s esenciálními oleji, jako je levandule, pelargónie, eukalyptus a máta peprná.
Organické bambucké máslo lze použít jako organickou surovinu v přírodních produktech péče o pleť.
Může být také aplikován na pokožku tak, jak je.

Barva organického nerafinovaného bambuckého másla se velmi liší.
Organické bambucké máslo může mít jakoukoli barvu od světle oranžové až po popelavě šedou se zelenkavým nádechem.
Barva nesouvisí s kvalitou bio bambuckého másla.
Bio bambucké máslo je poměrně často barevně nerovnoměrné.

Vůně přírodního bambuckého másla je nejlépe popsána jako ořechová, ovocná nebo kouřová.
Čím čerstvější je bambucké máslo, tím silnější je aroma.
Organické bambucké máslo má vůni, která se šarže od šarže liší.
Přidání esenciálních olejů do bambuckého másla nezakryje jeho aroma.
Když se organické bambucké máslo rafinuje, výrazně se sníží jeho obsah vitamínů.
Bio bambucké máslo má široké využití.
Je to jedna z nejoblíbenějších složek tělových másel a balzámů na rty.

Organické bambucké máslo lze aplikovat samotné přímo na pokožku, ale je také široce používáno v produktech péče o pleť.
Oblíbený v průmyslu, nachází se ve složkách různých kosmetických produktů.
Bio bambucké máslo je lisované za studena tradiční metodou ruční extrakce.
Při balení se neroztaví, ale je přímo odříznutý z bloku, čímž se zabrání zbytečnému teplu.
Bambucké ořechy se sbírají z přírody.
Bambucké máslo má krémovou barvu a velmi příjemnou vůni.
Vůně bio bambuckého másla je štiplavá.

Organické bambucké máslo má hydratační a hojivé vlastnosti.
Ale organické bambucké máslo je po staletí základem africké farmakologie.
Organické bambucké máslo má mnoho prospěšných vlastností.
Tradičně se používá jako protizánětlivý prostředek při výronech a artritidě.
Bio bambucké máslo je léčivý balzám.
Organické bambucké máslo se používá jako vlasové mléko.

Bambucké máslo je oblíbené pro své léčivé vlastnosti a intenzivní hydratační vlastnosti.
Je plný vitamínů A, E, F a K.
Může pomoci opravit poškozenou pokožku tím, že ji chrání před vnějšími faktory.
Bio bambucké máslo má omlazující účinek.
Je považován za účinnou složku, která poskytuje mnoho výhod, jako je UV ochrana a zlepšená produkce buněk.

Organické bambucké máslo charakterizované a kvantifikované fenolické sloučeniny; identifikoval 10 fenolických sloučenin, z nichž osm byly katechiny.
Tato studie také zjistila, že celková koncentrace a relativní procento různých obsahů fenolů v bambuckých bobech se liší region od regionu.
Navrhli, že koncentrace fenolu souvisí s úrovní environmentálního stresu, kterému jsou stromy vystaveny.
Bambucké máslo se po staletí používá jako kosmetická přísada.
Vysoká koncentrace vitamínů a mastných kyselin se snoubí se snadno aplikovatelnou konzistencí.
Bio bambucké máslo se používá ke zjemnění, zklidnění a zklidnění pokožky.

Bylo zjištěno, že rostlinné estery bambuckého másla mají protizánětlivé vlastnosti.
Při aplikaci na kůži spouští bambucké máslo produkci cytokinů a dalších zánětlivých buněk, čímž zpomaluje jejich produkci.
Organické bambucké máslo může pomoci minimalizovat podráždění způsobené faktory životního prostředí, jako je suchý vzduch, a také zánětlivé kožní stavy, jako je ekzém.
Bambucké máslo obsahuje významné množství vitamínů A a E.
Organické bambucké máslo je silný antioxidant.
Antioxidanty jsou důležité látky proti stárnutí.
Chrání vaše kožní buňky před volnými radikály, které mohou způsobit předčasné stárnutí a mdlou pleť.

Produkty z organického bambuckého másla jsou uznávány jako účinné složky pro boj s kožními infekcemi způsobenými plísněmi.
I když bambucké máslo nedokáže vyléčit všechny typy plísňových infekcí, zabíjí spory plísní, které způsobují kožní onemocnění a mykózu.
Bambucké máslo je bohaté na různé druhy mastných kyselin.
Toto unikátní složení pomáhá čistit pokožku od přebytečného mazu (mazu).
Bambucké máslo zároveň navrací vaší pokožce vlhkost.
Organické bambucké máslo uzamyká pokožku do epidermis.
Vaše pokožka se tak nevysuší a nebude mít pocit, jako by z ní byl “vylitý” olej.

Bylo zjištěno, že rostlinné estery bambuckého másla mají protizánětlivé vlastnosti.
Při aplikaci na kůži spouští bambucké máslo produkci cytokinů a dalších zánětlivých buněk, čímž zpomaluje jejich produkci.
Organické bambucké máslo může pomoci minimalizovat podráždění způsobené faktory životního prostředí, jako je suchý vzduch, a také zánětlivé kožní stavy, jako je ekzém.
Bambucké máslo obsahuje významné množství vitamínů A a E.
Organické bambucké máslo je silný antioxidant.
Antioxidanty jsou důležité látky proti stárnutí.
Chrání vaše kožní buňky před volnými radikály, které mohou způsobit předčasné stárnutí a mdlou pleť.

Produkty z organického bambuckého másla jsou uznávány jako účinné složky pro boj s kožními infekcemi způsobenými plísněmi.
I když bambucké máslo nedokáže vyléčit všechny typy plísňových infekcí, zabíjí spory plísní, které způsobují kožní onemocnění a mykózu.
Bambucké máslo je bohaté na různé druhy mastných kyselin.
Toto unikátní složení pomáhá čistit pokožku od přebytečného mazu (mazu).
Bambucké máslo zároveň navrací vaší pokožce vlhkost.
Organické bambucké máslo uzamyká pokožku do epidermis.
Vaše pokožka se tak nevysuší a nebude mít pocit, jako by z ní byl “vylitý” olej.

Organické bambucké máslo obnovuje přirozenou olejovou rovnováhu pokožky.
To může pomoci zastavit akné dříve, než vůbec začne.
Organické bambucké máslo pomáhá zmírnit podráždění.
Organické bambucké máslo může pomoci urychlit hojení.

Další výhodou organického bambuckého másla je jeho schopnost redukovat výskyt jemných linek a vrásek.
Vitamíny a antioxidanty v bambuckém másle pomáhají chránit pokožku před poškozením volnými radikály, které může způsobit předčasné stárnutí.
Pravidelné používání bambuckého másla zlepšuje pružnost pokožky.
Organické bambucké máslo obsahuje kyselinu stearovou, mastnou kyselinu, která působí jako emulgátor pro zvláčnění pokožky.
To znamená, že pomáhá oleji a vodě vázat se a zabraňuje oddělování produktů.
Organické bambucké máslo má emulgační vlastnosti.

Organické bambucké máslo pomáhá produktu zůstat déle čerstvé.
Tím se snižuje nebo se vyhýbá nutnosti používat syntetické konzervační látky.
Bambucké máslo je svým chemickým složením velmi podobné kakaovému máslu.
Organické bambucké máslo se často používá jako alternativa v čokoládovém průmyslu.

Nerafinované bambucké máslo znamená, že se získává z ořechů bez použití jakýchkoli chemikálií.
Rafinované bambucké máslo se získává pomocí chemikálií, jako je pretroleum a další chemikálie.
Hydratační účinek rafinovaného bambuckého másla je snížen.
Barva a vůně se také liší.
Rafinovaný olej má obvykle bílou barvu, aby byl atraktivnější.
Organické bambucké máslo má primárně žlutou barvu.

Bambucké máslo se skládá z pěti esenciálních mastných kyselin: palmitové, stearové, olejové, linolové a arachidové.
Přibližně 85 až 90 % kompozice mastných kyselin tvoří kyselina stearová a olejová.
Relativní poměr těchto dvou mastných kyselin ovlivňuje konzistenci bambuckého másla.
Kyselina stearová mu dodává pevnou konzistenci, zatímco kyselina olejová ovlivňuje, jak měkké nebo tvrdé bambucké máslo bude v závislosti na okolní teplotě.
Podíl kyseliny stearové a olejové v bambuckých bobech a másle se liší v závislosti na druhu.
Ugandské bambucké máslo má trvale vysoký obsah kyseliny olejové.
Organické bambucké máslo zůstává při vysokých okolních teplotách tekuté.
Organické bambucké máslo je rozděleno na kapalnou a pevnou fázi.
Tekutina je zdrojem bambuckého másla.

Obsah mastných kyselin v západoafrickém bambuckém másle je mnohem variabilnější než v ugandském bambuckém másle.
Obsah kyseliny olejové se pohybuje od 37 % do 55 %.
Variabilita může být vysoká i lokálně.
Strom, který produkuje tvrdé máslo, může růst vedle stromu, který produkuje měkké máslo.
Konzistence bambuckého másla je dána průměrným profilem mastných kyselin populace.

Existuje klasifikační systém pro bambucké máslo, který je rozděluje do pěti stupňů:

A (surový nebo nerafinovaný, extrahovaný vodou)
B (rafinovaný)
C (hluboce čištěno a extrahováno rozpouštědly, jako je hexan)
D (nejnižší nekontaminovaná třída)
E (se znečišťujícími látkami)

Obchodní třídy jsou A, B a C.
Barva surového másla (třída A) se pohybuje od krémové (jako stloučené máslo) až po šedavě žlutou.
Má ořechové aroma, které u jiných odrůd chybí.
Třída C – čistě bílá.
Hladina vitamínů může být ovlivněna čištěním.
Až 95 % obsahu vitamínů lze extrahovat z rafinovaného bambuckého másla (tj. třídy C).
Úroveň znečištění lze snížit na nedetekovatelnou úroveň.

Bambucké máslo je olejový extrakt získaný z jádra plodu bambuckého stromu Vitellaria paradoxa.
Roste hojně ve volné přírodě, vyžaduje malou výživu nebo pozornost.

BUTYROSPERMUM PARKII (SHE MÁSLO)
194043-92-0
Bambucké máslo
K49155WL9Y
Tuk z ořechů Butyrospermum Parkii
Tuk z ořechů Butyrospermum Poissonii
Ořechový tuk Mimusops Capitata
Tuk z ořechů Mimusops Pachyclada
Vitellaria Paradoxa subsp. Paradoxní ořechový tuk
OŘECHOVÝ TUK BASSIA PARKII
BUTYROSPERMUM MANGIFOLIUM OŘECHOVÝ TUK
BUTYROSPERMUM PARKII (bambucký) OLEJ
OLEJOVÝ EXTRAKT BUTYROSPERMUM PARKII (bambucký).
Ruka květu celpium
DTXSID10893021
EM krém s bambuckým máslem
MINI BOSSKOVÝ BALZÁM NA RTY
ONA MÁSLO (BŘEZEN)
Bambucké máslo
ULTRA OPRAVA
UNII-K49155WL9Y
UNII-O88E196QRF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button