Trávník

Jak vypadá pačuli?

Co má společného vůně vlhké lesní půdy a aroma elitní hořké čokolády? Řekl byste, že to nic není? Ve skutečnosti to má něco společného. Pačuli pomáhá zprostředkovat aroma obou v parfémových kompozicích. Vůně pačuli je vůně shnilých listů, tóny pryskyřice a kouře a dokonce i nevábná vůně vlhkého sklepa. Mnoho lidí, když se poprvé setkají s pačuli, zvolá: “Jaká vůně!” a nemohou uvěřit, že někdo je ochoten tak ostře a kontroverzně vonět. Málokdo si oblíbí esenciální olej této rostliny, když se s ní poprvé setká.

I ve slavných literárních dílech jsou velmi nelichotivé popisy vůně pačuli. Například Michail Zagoskin v sérii esejů „Moskva a Moskvané“ píše: „Člověk navoněný tímto bahnem je jako mor; svým dotykem nakazí vše; stačí ti podat ruku a budeš celý den vonět jako egyptská mumie.“ Takto autor kritizuje pačuli, aniž by se snažil zmírnit úder. Vůni, jejíž popis jsme citovali, lze jen stěží nazvat příjemnou.

Jak se ale potom stala tak kontroverzní přísada důležitou součástí moderního parfémového světa? Proč je tento aromatický olej zahrnut do špičkových parfémových kompozic? Pojďme na to přijít.

Pačuli: co je to za rostlinu?

Pačuli je bylinný keř s velkými listy a nenápadnými drobnými, ale velmi voňavými květy. Pro netrénované oko vypadá květ pačuli trochu jako levandule.

Samotný název keře pochází ze dvou slov v tamilštině: patchai (zelený) a ellai (list). Tamilština se mluví v jižní Indii a často jsou to právě tyto vzdálené země, se kterými je tato úžasná rostlina spojována.

Ve skutečnosti se historie pačuli neomezuje pouze na Indii. Není to jen aromatická bylina, ale nejdůležitější společník lidstva po tisíce let. Archeologové našli ve starověkých papyrech zmínku o Tutanchamonově velké lásce k pačuli. Faraon nařídil, aby byl s ním pohřben jeden metr (38,88 litrů) tohoto aromatického oleje. Není divu. V té době si kadidlo cenili zvláště urození lidé.

Pačuliový olej se používal nejen k provonění oděvů nebo výrobě kadidla. Obyvatelé starověkého Říma věřili, že olej z pačuli zvyšuje chuť k jídlu, snižuje horkost během horečky a zvyšuje celkový tonus. V Indii a na Středním východě se olej z této rostliny používal k výrobě insekticidu a léku na hadí uštknutí. Pravda, velmi pochybujeme o účinnosti toho druhého.

Říká se, že i ve starověkém čarodějnictví používali pačuli olej. za co? Usmiřovat dobré duchy a zahánět zlé. O duchech nevíme, ale lektvar dokonale zahnal termity a můry.

Další zajímavost: kdysi evropští obchodníci ochotně vyměňovali pačuli za čisté zlato. Za jednu libru pačuli dali stejné množství drahého kovu.

To je pačuli – nejen rostlina, ale objekt touhy egyptských faraonů, evropských obchodníků a moderních parfumérů.

Pačuli olej: jak se získává a k čemu se používá

Dnes se pačuli pěstuje především pro výrobu esenciálního oleje, který je nezbytnou součástí mnoha parfémových pyramid.

  • absolutní pačuli;
  • éterický olej;
  • pryskyřicoidní.

Olej se z rostliny získává pomocí destilace vodní párou. Části rostliny se nejprve suší na vzduchu (vždy ve stínu a ne na prudkém slunci). Během sušení dochází k fermentačnímu procesu. Teprve poté může začít proces destilace.

Pro získání nejlepšího esenciálního oleje se vybírají pouze vrchní listy rostlin. Právě z nich se získává produkt nejvyšší kvality. A. dokonce má ostrý, kafrový zápach s tóny hniloby, vlhké země a plísně. Moderní parfuméři však nepoužívají pačuli olej v čisté formě. Vlastnosti této látky jsou takové, že nejnepříjemnější tóny jsou také nejvíce těkavé. Zvětrávají a zanechávají za sebou hlubokou a mnohostrannou základnu.

Pačuli v parfumerii

Jak tato složka voní v moderních parfémech? Jednoznačná odpověď neexistuje.

Dnes je pačuli v parfumerii univerzální přísadou, kterou slavné „nosy“ používají k vytváření vůní různých stylů a parfémových žánrů. Pokud se zeptáte, jak zní tón pačuli v jeho moderní interpretaci, jaká je vůně, nebudete schopni jednoznačně odpovědět. Ucítíte dřevité akordy, tóny divokých bylin a hořké čokolády, kouřovost a dokonce i aroma vína. V některých skladbách dává pačuli dokonce lehké květinové náznaky v horních tónech.

V dnešní době pačuli v parfumerii komplikuje složení, dodává hloubku a všestrannost.

Historie popularity vůně

Předpokládá se, že vůně se v Evropě stala populární čirou náhodou. V dobách aktivního obchodu s Indií a východními zeměmi začali evropští obchodníci přivážet hedvábí a kašmír do hlavních měst Starého světa. Tkanina byla drahá a k ochraně pokladu před škůdci, jako v dávných dobách, používali obchodníci pačuli. Listy této rostliny se přidávaly do látkových truhlic jako insekticid. Výhody byly nepochybné – látka dorazila do evropských přístavů bez poškození a ztráty a samotná vůně se stala známkou kvality. Nedivte se. Dříve se loga slavných značek na látky a oblečení neumisťovala. Aristokraté se museli mezi zbožím mnoha obchodníků pohybovat jinak. Milovníci luxusních látek rychle pochopili, že materiály z východu se vyznačují vůní pačuli. Kupující moc nepřemýšleli o tom, jaká je vůně, a tolerovali některé čichové nuance kvůli opravdu dobrému střihu látky.

Postupně se vůně pačuli začala spojovat nikoli s drahými látkami, ale se samotnými aristokraty, kteří tyto látky nosí. Mnozí chtěli, když ne vypadat, tak alespoň vonět jako mocnosti. Proto se pačuli olej stal pro Evropany žádaným kosmetickým produktem.

Historici říkají, že za vlády Napoleona měla každá urozená žena ve sbírce pačuli olej na venčení.

V polovině 20. století začala vůně ztrácet na popularitě. Móda je cyklická a brzy známá vůně znovu zaplnila ulice města. Pravda, o nějaké aristokracii se už nemluvilo. Pačuli se stalo symbolem generace hippies a bylo spojováno se svobodnými a odvážnými „dětmi květin“.

Nové kolo popularity přišlo v 90. letech. V té době se parfuméři naučili používat pačuli jako běžnou základní notu. Od té doby pačuli nevyšlo z módy a dnes je nejčastěji používanou složkou moderních parfémů.

Zajímavý fakt: Nejen parfuméři ocení pačuli olej. Aromaterapeuti také vědí, jak tuto cennou tekutinu využít. S jeho pomocí pacientům pomáhají překonat únavu, zmírňují nervové napětí, cítí se lépe a vypadají svěže.

Pačuli, původem z Indonésie, roste jako vysoká (až 75 cm) bylina a má velké, voňavé, nadýchané listy s malými bílými nebo růžovými květy. Do Evropy byl přivezen koncem 18. století. Jeho insekticidní vlastnosti jsou obchodníkům dobře známé. Po návratu z egyptského tažení přivezl Napoleon zpět nezraněný náklad hedvábí a vzácné vlny, které byly před moly chráněny pokládáním listů pačuli. Je považován za jeden z nejsilnějších přírodních repelentů. Kromě toho je olej široce používán v parfumerii a medicíně.

Vlastnosti:

  • Působí protizánětlivě a regenerují pokožku
  • Antiseptikum
  • Dekongestanty (lymfatické a žilní)
  • Stimulant trávení
  • Lymfatické a žilní tonikum
  • Obecné tonikum pro udržení rovnováhy
  • Stimuluje nervovou činnost

Aplikace :

  • Kožní problémy: Akné, ekzémy, kožní paraziti, vrásky, vypadávání vlasů, mastné vlasy a lupy, mykóza pokožky hlavy, nedávné jizvy, praskliny, alergická a zánětlivá dermatóza, impetigo.
  • Kardiovaskulární a oběhový systém:Celulitida, otoky, zadržování vody, křečové žíly, těžké nohy a hemeroidy.
  • Problémy s trávením: Podrážděný žaludek, pomalé trávení, střevní infekce.
  • Regulace psycho-emocionálního pozadí: Úzkost, neklid, únava, nervozita, problémy se spánkem, stres, přepracování, nervové vypětí.

vidět víc

Arbre à thé / Tea tree

Tento malý strom se světlými, světlými listy byl objeven v Austrálii za dob kapitána Cooka.

Aneth / Dill

Název této rostliny pochází ze starověkého Řecka anethon , což znamená „rychle roste“.

BASILIC EXOTIQUE (OU TROPICAL) / Exotická (nebo tropická) bazalka

Jeho silice má silný antispasmodický účinek.

Bergamot / Bergamot

Bergamot, původně původem z Itálie, je malé citrusové ovoce, které vypadá jako citron. Bergamot se ve volné přírodě nevyskytuje, ale je pravděpodobně výsledkem dlouhodobého selektivního šlechtění.

Cajeput / Cayuput

V asijské oblasti má tento šedohnědý strom z kůry velmi malé, tmavě zelené listy a květy v malých shlucích na koncích větví.

Camomille Romaine / heřmánek římský

Heřmánek římský pochází ze západní Evropy a severní Afriky. Ve starověkém Egyptě římský heřmánek symbolizoval slunce a byl zasvěcen bohu Ra.

Canelier de Chine / čínská skořice

Je to silné tonikum sympatického nervového systému, obecný stimulant a sexuální afrodiziakum.

CANNELLE DE CEYLAN / Cejlonská skořice

SKOŘICE je vlastně vnitřní kůra malého stromu pěstovaného v tropech. Účinné protiinfekční, protiplísňové, antivirové, antibakteriální a antiparazitické činidlo.

Carvi / kmín

Na slunných stráních se květy v kmínových pupečcích mění v podlouhlá semena s charakteristickou chutí a vůní.

Citronově žlutá / Citronově žlutá

Citron, původně pocházející z Indie a pěstovaný v jižní Evropě a Kalifornii, je jedním z nejcennějších plodů přírodní medicíny.

Kypr / Cypřiš

Tento šedohnědý strom s kůrou, původem z Asie, má velmi malé, tmavě zelené listy a květy v malých shlucích na špičkách větví.

Eucalyptus globuleux / kulovitý eukalyptus

Pochází z Austrálie, několik druhů rodu Eucalyptus roste v teplých oblastech Evropy.

Eucalyptus radié / Eucalyptus radiata

Eucalyptus radiata je jedním ze 700 druhů eukalyptů nalezených v Austrálii.

Genevrier commun / jalovec obecný

Ve zralosti modročerné bobule jsou ceněny jako dochucovadlo kysaného zelí a klobás. Jsou také široce používány v likérském průmyslu, zejména pro výrobu ginu.

Gingembre / Ginger

Zázvor, který se v Číně pěstuje 5000 let, již ve volné přírodě neexistuje nebo se samovolně rozmnožuje.

Girofle/Karafiát

Toto vzácné koření bylo dlouhou dobu monopolem holandských obchodníků.

Lavande vraie / Levandule angustifolia

Pravá levandule má úzké listy a falešné modrofialové trny. Jeho jemná a pronikavá vůně je známá v parfumerii.

Lemongrass / Citronová tráva

Esenciální olej z citronové trávy Používá se hlavně k ovlivnění oběhového systému.

Mandarinka / Mandarinka

Mandarinka, původem z Dálného východu, je malý stálezelený strom s vysoce voňavými bílými květy a oranžovými plody.

Marjolaine à coquilles / Sladká majoránka

Tato voňavá trvalka pochází ze severní Afriky a má tmavě zelené oválné listy a malé bílé květy.

Menthe poivrée / Máta peprná

Vytrvalé rostliny mírných oblastí mají mnoho odrůd..

Niaouli / naioli

Četné výsledky získané jeho používáním umožňují zařazení do TOP 10 esenciálních olejů používaných informovaným spotřebitelem.

Orange Douce / Sweet Orange

Vlastnosti esenciálního oleje ze sladkého pomeranče jsou připisovány přítomnosti účinných látek původně přítomných ve slupkách citrusových plodů.

Pamplemousse / Grapefruit

Grapefruit je náhodný hybrid mezi asijským grapefruitem a sladkým pomerančem. Jeho silice se získává lisováním ovoce a parní destilací.

Petit grain bigarade / Hořký pomeranč (neroli)

Tento hořký pomeranč pochází z Číny a do Evropy byl přivezen během křížových výprav.

Pin sylvestre / Borovice lesní

Borovice lesní nám poskytuje esenciální olej dlouho známý našim babičkám.

Ravintsara / Ravintsara

Ostrov Madagaskar je domovem mnoha léčivých druhů. Ravintsara se vyznačuje svou velikostí a hustým olistěním, zdobeným červenými bobulemi.

Romarin à cinéole / Rosemary Cineola

Středomořský keř Rosemary, přizpůsobený suchým podmínkám, má podlouhlé listy, které voní jako kafr a kadidlo.

Rose de Damas / Damašská růže

Růži z Damašku přinesli do Evropy křižáci. Pověst rostliny byla prezentována jako nezávislý univerzální lék.

Sarriette des montagnes / Horská pochoutka

Vytrvalá rostlina, která roste na slunných stráních ve vápencových oblastech.

Thym vulgaire à linanol / Tymián obecný s linanolem

Tymián, známý již od starověku a nazývaný také Farigoule, je malý keř, který roste divoce v zemích Středomoří.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button